29 Kasım 2009 Pazar

Köprülü Hamdi Bey kimdir ?, Köprülü Hamdi Bey biyografisi, Köprülü Hamdi Bey resimleri, Köprülü Hamdi Bey hakkında bilgi

Kaymakam, Kuvayı Milliye kumandanı. Köprülü'de doğdu. Eski bir komitacı ve ittihatçı olan Köprülü Hamdi Bey, I. Dünya Savaşı sırasında Edremit'te kaymakamdı. İttihat ve Terakki partisi iktidardan düşünce Hamdi Bey kaymakamlıktan uzaklaştırıldı. 1919'a kadar Burhaniye'de teyzesinin evinde inzivaya çekilen Hamdi Bey yunanlıların Ayvalık'ı işgali üzerine ortaya çıktı. Ayvalık Cephesi kumandanı Ali (Çetinkaya) Bey'in emrine girdi. Cephenin kurulup gelişmesi döneminde büyük hizmeti geçti. 1919 sonlarında Ayvalık'tan ayrılarak Balıkesir'e, hemşehrisi Albay Kazım (Özalp) Bey'in yanına gitti. Cephenin gittikçe artan silah ve cephane ihtiyacını karşılamak üzere Gelibolu'da bulunan Akbaş Cephaneliğini ele geçirmek için Kazım Bey'le birlikte bir baskın hazırladı. 26-27 Ocak 1920 gecesi cephaneliği bastı. Bütün silah ve cephaneyi ele geçirerek bir gecede Anadolu yakasına, oradan da Yenice'ye taşıttı.

Hamdi Bey, cephaneyi muhafaza altına aldıktan sonra 40 atlı ile Biga'ya geçti. Biga'da halkı haraca kesen Kara Hasan çetesini ortadan kaldırdı. O çevrede etkin olan Pomaklar, Hamdi Bey'e cephe aldılar. Gavur İmam ve Şah İsmail kuvvetlerinin Biga'ya baskını sonucu, Hamdi Bey atla Yenice'ye doğru kaçtı. Dinlenmek için durakladığı Eminoba köyünde, tanınarak yakalandı ve Biga'ya getirilirken öldürüldü.

http://tusul.co.cc/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder